Contact

Beaumont Court and Richmond House

Client:   Randall Watts

Contractor:   Base Quantum

Architect:   Campbell Reith

Location:   Southend, Essex

Balconies:   139 Cassettes®

Download full case study

Download

Challenge

The main challenge with this project was that it was the renovation of an existing building, meaning anchors couldn’t be cast-into the slab. The team had to find a way to secure the balconies to the building and achieve a high level of rigidity while not knowing the exact strength of the existing floor substrate of a long-term derelict building.

Solution

To overcome the challenges posed by the existing slab we worked with the site and engineers to design a unique anchor and tie wire system to suit the needs of the project.

Considering the existing structure, the size and weight of the balconies a bottom bracket was fixed to hold the balconies with tie wires for the below balconies restraining from the same brackets.

Tie wires securely cantilever the balcony off of the building while giving a unique aesthetic finish. This meant the balconies were safely secured to the building slab for taking momentum forces like a traditional bolt-on/Glide-On™ approach.

Installation Process

Step 1: Unique two-part brackets were secured to the concrete frame.

Step 2: Cassette® balconies were preassembled offsite, including the balustrades, decking & soffits.

Step 3: Use of counterbalance lifters was important to install balconies below feature ‘boxes’ higher up the building.

Step 4: Once lifted into position, the balconies fixed onto the awaiting bottom brackets and were secured above with the tie wires.

Case Studies